Κωνσταντίνος Ξιφαράς

Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΠΑ EΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, με εξειδίκευση στην Επιχειρησιακή Έρευνα. Τον Σεπτέμβριο του 2019 ανέλαβε τη θέση του Δ/ντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ και υπό την καθοδήγησή του μετεξελίχθηκε σε μια σύγχρονη ολοκληρωμένη επιχείρηση ενέργειας με υψηλή καθετοποίηση, συμβάλλοντας στην ενεργειακή θωράκιση της χώρας.

Ο κ. Ξιφαράς είναι εκλεγμένος Aντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γραμματέας  της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας (WEC), και συμμετέχει ως Εθνικός Εκπρόσωπος στο WEC. Επίσης είναι ένας από τους  18 Co-Chairs της  Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο και μέλος του Δ.Σ. Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το φυσικό αέριο Eurogas.

Επιπροσθέτως, ο κ. Ξιφαράς διαθέτει πολυετή εμπειρία ως ερευνητής και Σύμβουλος Επιχειρήσεων και έχει υπηρετήσει σε ηγετικές θέσεις οργανισμών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.  Διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος στην Ηγεσία των Υπουργείων Ανάπτυξης (2005-2006) και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (2013).

Στο τέλος του ίδιου έτους ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) ΑΕ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του η εταιρεία ΔΕΣΦΑ ΑΕ παρουσίασε εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της οικονομικής αποδοτικότητας, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την υλοποίηση μιας σειράς έργων για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου και της εγκατάστασης ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα.