Συνέδριο 2023

Ο δημοσιογραφικός Οργανισμός LamiaReport και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ) διοργανώνουν, με την τιμητική συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας και την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και του Δήμου Λαμιέων, το Στρατηγικό Συνέδριο:

THERMOPYLAE FORUM 2023

Η Κοινωνία και ο Πολιτισμός στο Επίκεντρο της Περιφερειακής Ανάπτυξης

Σάββατο, 11 Μαρτίου 2023, Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, Ώρες 10.00 – 17.00


Οι Θερμοπύλες
αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα ορόσημα για τον Ελληνισμό και ολόκληρη την Ευρώπη, σύμβολο της διαχρονικής αξίας του αρχαίου ελληνικού πνεύματος κατά την διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού και, εν γένει, του Δυτικού Πολιτισμού.

Η σπουδαία μάχη των Θερμοπυλών, το 480 π.Χ. και η ηρωική αντίσταση των Ελλήνων υπήρξε καθοριστική στη νικηφόρα έκβαση των περσικών πολέμων.

Χάρη σε αυτή, εδραιώθηκε ο Ελληνικός Πολιτισμός και η Αθηναϊκή Δημοκρατία, άνθισε η ελεύθερη διανόηση, αναπτύχθηκαν οι επιστήμες και οι τέχνες. Αναδείχθηκαν οι αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης και διαμορφώθηκαν όλα τα επιτεύγματα του δυτικού πολιτισμού που διέπονται σταθερά από την ελευθερία της σκέψης και την πίστη στις ανεξάντλητες δυνατότητες του ανθρώπου.

H Θυσία και το Έπος του Λεωνίδα και των Ελλήνων στις Θερμοπύλες, όχι μόνο ξεπερνούν, κατά πολύ, τα σύνορα της Ελλάδας, αλλά και υπενθυμίζουν, προς κάθε κατεύθυνση, πού βρίσκεται η κοιτίδα και το λίκνο της Ελευθερίας και των βάσεων της σύγχρονης Δημοκρατίας.

Αποτελούν το κεντρικό σταυροδρόμι, όπου ο αγώνας και η θυσία για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία σφράγισε διαχρονικά, την κλασσική και σύγχρονη σκέψη, διαμορφώνοντας ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο, με σεβασμό στον άνθρωπο και την διάδοση των ιδεών.

Το Συμβόλαιο, αυτό, οδηγεί σε συσχέτιση και παράλληλη πορεία, όλων εκείνων των ουσιωδών παραμέτρων, οι οποίες σφυρηλατούν τη σύγχρονη ηθική βάση της ουμανιστικής πραγματικότητας, πρεσβεύοντας την πολυπολιτισμική προσέγγιση, με το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση του λόγου και το σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Ο σεβασμός και η προσδιοριστική θέση της σύγχρονης γυναίκας, η επιχειρησιακή Δημοκρατία, το δικαίωμα στην γνώση και την εκπαίδευση, η εναντίωση της ελεύθερης σκέψης κατά του αυταρχισμού και του δεσποτισμού και ταυτόχρονα η ανάλυση των προσδιοριστικών και δομικών παραγόντων διαμόρφωσης της ίδιας της ελεύθερης βούλησης, αποτελούν την κυρίαρχη οπτική της βασικής θεματολογίας του Συνεδρίου.

Σήμερα, 2500 χρόνια μετά, το  ιστορικό αρχέτυπο των Θερμοπυλών επεκτείνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, ως μέτρο αξιολόγησης και κριτήριο σημασιοδότησης για όλο το φάσμα των συμπεριφορών που περιλαμβάνει αυτή η διεύρυνση.

Αντλώντας έμπνευση και υπηρετώντας τις διαχρονικές αξίες του πολιτιστικού προτύπου των Θερμοπυλών και υπό το πρίσμα των σύγχρονων εξελίξεων, το Συνέδριο πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο η έρευνα, η καινοτομία, οι νέες τεχνολογίες και οι υφιστάμενες υποδομές θα αποτελέσουν εφαλτήριο ενίσχυσης ενός νέου οικονομικού μοντέλου, με εφαρμογή στην ανάπτυξη των υπηρεσιών, την αγροτική και βιομηχανική Παραγωγή.

Σκοπός του είναι, μέσω της ανάλυσης της υφιστάμενης παγκόσμιας τάξης και των νέων γεωπολιτικών δεδομένων, να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο οι διεθνείς τάσεις και ισορροπίες αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες προσδιορισμού του κοινωνικού συστήματος, ως προς τη δέσμευση τήρησης του συνόλου των απαιτήσεων του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τον Πολίτη.

Η διοργάνωση στοχεύει στην καταγραφή του υπάρχοντος επενδυτικού πλαισίου στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδος και φιλοδοξεί να αποτελέσει δεξαμενή σκέψης για την ανάδειξη του θεσμικού ρόλου της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η προσπάθεια της χώρας και τα διαφαινόμενα επιτυχή αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας θέτουν σοβαρή υποψηφιότητα για καθιέρωση της Ελλάδας, ως ασφαλούς προορισμού, τόσο στον τομέα του τουρισμού όσο και στον γενικότερο τομέα επενδύσεων, με επιδίωξη αύξησης εισροής επενδυτικών κεφαλαίων για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Η κατανόηση των σύνθετων σχέσεων και αλληλεξαρτήσεων του ενεργειακού τομέα με την αγροτική και την τουριστική ανάπτυξη, τη μεταποίηση και τη βαριά Βιομηχανία, θα οδηγήσει σε κρίσιμα συμπεράσματα για τον προτεινόμενο σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών αναβάθμισης του συνόλου της παραγωγικής Αλυσίδας Αξίας, για την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδος.

Οι Θερμοπύλες: 

του Πολιτισμού ..!!

Εντός του θεματικού πλαισίου, θα αναπτυχθούν συζητήσεις και παράλληλες δράσεις αναφορικά με το τεράστιο ιστορικό φορτίο της περιοχής: από την μάχη των Θερμοπυλών, τα έπη της Αλαμάνας και του Γρογοποτάμου, από το μονοπάτι και τις πηγές του Αχιλλέα, μέχρι τα πρωτοχριστιανικά ψηφιδωτά και τους Αγίους της Υπάτης και όλα τα σημερινά αξιοθέατα και μνημεία πολιτισμού.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στον ειδικό άξονα των οικονομικών προεκτάσεων και της επενδυτικής αξίας του πολιτιστικού αποθέματος, με εφαρμογές και επήρειες στον τουρισμό, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην ανάπτυξη του εθελοντισμού και την ακαδημαϊκή έρευνα.

της Υγείας και Ευζωίας..!!

Η μελέτη αναφορικά με την περαιτέρω αξιοποίησης των φυσικών ιαματικών πηγών και πόρων, αποτελεί ιδιαίτερη θεματική ενότητα, με έμφαση όχι μόνο στην επιστημονική προσέγγιση, αλλά και στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου lifestyle μέσα από την αγορά, την καθημερινότητα, την μόδα, τις τέχνες, την διανόηση κλπ.

της Αειφόρου Ανάπτυξης..!!

Η κλιματική αλλαγή και κρίση, τα ενεργειακά αποθέματα, τα βιοκλιματικά κτίρια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι ιαματικές πηγές, η βιοποικιλότητα, συνθέτουν την εννοιλογική πραγμάτευση, ενώ οι επενδύσεις σε: αιολικά πάρκα, ιχθυοκαλλιέργειες, στη διαχείριση των απορριμάτων, σε συστήματα ανακύκλωσης, σε σύγχρονες βιολογικές καλλιέργειες, στην ηλεκτροκίνηση, διασυνδέουν τις πολιτικές προστασίας των δασών, της πανίδας και της χλωρίδας.

Το Συνέδριο αποτελεί συνεργασία παραγόντων της Αγοράς και των  Θεσμικών Φορέων της Κεντρικής Ελλάδας, για τη δημιουργία ενός νέου Κοινωνικού Μοντέλου Επιχειρηματικότητας, με κύριο χαρακτηριστικό την ομαλή μετάβαση στην σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

Ως ομιλητές έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων, σημαντικών επιχειρηματικών Ομίλων και υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς.

Θεματικές Ενότητες

Η θεματολογία του Συνεδρίου προσδιορίζεται από τη πραγμάτευση όλων εκείνων των επίκαιρων ζητημάτων με τοπικό πρόσημο, εντός του πλαισίου ενίσχυσης της προσπάθειας των πολιτών να ανταπεξέλθουν στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις της καθημερινότητας. Πιο συγκεκριμένα:

  • Την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του χωροχρονικού τοποσήμου των Θερμοπυλών, με επικέντρωση στη θέση της Ελλάδας, εντός της σκακιέρας των  γεωπολιτικών εξελίξεων.
  • Τις έξυπνες πόλεις, με τη συμβολή της Κεντρικής Διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Επιμελητηρίων στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
  •   Τον εξελικτικό μετασχηματισμό του Αγροτοδιατροφικού Τομέα και ειδικότερα των Παραγωγών, των Συνεταιρισμών καθώς και της Βιομηχανίας του κλάδου, με εφαρμογές σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, έως τον τελικό καταναλωτή.
  •    Τη ανάλυση των κύριων παραμέτρων που προσδιορίζουν το βασικό κορμό των εθνικών οικονομικών υποσυστημάτων: Ναυτιλία, Μεταφορές, Τουρισμός. Επενδύσεις σε υποδομές, (λιμάνια, αεροδρόμια, μεγάλα κατασκευαστικά και αρδευτικά έργα, οδικοί άξονες, ορυχεία) και αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού.
  • Την τυποποίηση – πιστοποίηση, ενίσχυση και προώθηση, ως Brands,  των Τοπικών Προϊόντων, καθώς και των σημείων-προορισμών Τουριστικού ενδιαφέροντος (Ιαματικός, Θρησκευτικός, Αθλητικός, Παραθεριστικός,  Θερμαλισμός κ.α.).
  • Τη συμβολή των ήπιων μορφών ενέργειας και των “καθαρών” καυσίμων (ηλεκτρική ενέργεια, γαιοθερμία, φυσικό αέριο-CNG, Υδρογόνο κ.α.), ως καταλυτών για τη θέρμανση των πολιτών, τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και ως προτεινόμενες λύσεις με τη μορφή παράλληλης επένδυσης (συνεταιριστικά αιολικά & φωτοβολταϊκά πάρκα).
  • Τη μείωση του κόστους και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών προϊόντων, με παράλληλη αξιοποίηση του ορυκτού και υδάτινου πλούτου.
  • Την Τραπεζική χρηματοδότηση μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, το funding, για προμήθεια εξοπλισμού (γεωργικά μηχανήματα, βιομηχανικές μονάδες κ.α.).
  • Το νέο τηλεπικοινωνιακό χάρτη της χώρας, με τη χρήση της τηλεματικής και των νέων τεχνολογιών.
  • Την ανάπτυξη της Ελληνικής Βιομηχανίας, καθώς και την χρηματοδότηση νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Η διοργάνωση ολοκληρώνεται με δεξίωση προς τιμήν των εκπροσώπων της Κυβέρνησης και των πολιτικών χώρων, των εκπροσώπων της Τοπικής αυτοδιοίκησης και των Επιμελητηρίων, των χορηγών, των ομιλητών και των εκλεκτών προσκεκλημένων.

Το Συνέδριο υλοποιείται με την εκτελεστική διαχείριση της Boussias Communications και της Cultcom Conferences, βάσει των πιστοποιημένων προτύπων ποιότητας και βιώσιμης διαχείρισης εκδηλώσεων, ISO 9001, ISO 14001 και ISO 20121. Αποτελεί υβριδική εξέλιξη στον τομέα των εκδηλώσεων, καθώς συνδυάζει τη φυσική παρουσία των συνέδρων, με τη διαδραστική, digital παρακολούθηση των εξ αποστάσεως συμμετεχόντων.

Πληροφορίες –  Συμμετοχές:
Χριστιάνα Αρβανιτάκη, mob. 694 300 1003.
Δημήτρης Νεοφώτιστος, mob. 698 456 0000, τηλ. 210 5121021 e-mail: iea@iea.org.gr

www.thermopylaeforum.gr

www.lamiareport.gr

www.iea.org.gr

 

Ιδιαίτερη επισήμανση

Με στόχο την ασφαλή – υγειονομικώς άρτια κάλυψη της εκδήλωσης και προστασία των συμμετεχόντων έχει προγραμματιστεί, εκ μέρους των διοργανωτών, το σύνολο των προβλεπόμενων ενεργειών και διαχειρίσεων, όπως: παρουσία Ιατρού, απολύμανση χώρου, παροχή εξοπλισμού προστασίας (μάσκες, απολυμαντικά, γάντια κ.α.), τήρηση αποστάσεων (αναλογική συμμετοχή βάσει τ.μ.), διαχείριση ανελκυστήρων κλπ.

Για τη συμμετοχή με φυσική παρουσία θα αποσταλούν προσωπικές προσκλήσεις εκ μέρους των διοργανωτών. Η διοργάνωση χαρακτηρίζεται από την πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και απαιτείται η επίδειξη των σχετικών προσωπικών εγγράφων που αφορούν στην ταυτοποίηση και την υγειονομική κατάσταση των προσκεκλημένων, με κριτήρια προστασίας από τον covid 19.