Χρήστος Σταϊκούρας

Υπουργός, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ.

Γεννήθηκε στη Λαμία το 1973. Εξελέγη Βουλευτής Φθιώτιδας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2007, του 2009, του 2012 (Μάιος και Ιούνιος), του 2015 (Ιανουάριο και Σεπτέμβριο) και του Ιουλίου του 2019.

Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Ιούνιο του 2012 ήταν Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ.

Τον Ιούνιο του 2012 ανέλαβε τα καθήκοντα του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, θέση την οποία υπηρέτησε μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Από τον Φεβρουάριο 2015 μέχρι τον Ιούνιο του 2019 ήταν Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ. Από τον Ιούλιο του 2019 ανέλαβε τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών. Τον Ιούνιο του 2023 ανέλαβε τα καθήκοντα του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

Είναι Διπλωματούχος Μηχανολόγος Μηχανικός Παραγωγής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Διοίκηση Επιχειρήσεων MBA από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Imperial College) και Διδάκτορας στην Τραπεζική και Χρηματοοικονομική (PhD in Banking and Finance) του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου (City University).

Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Διετέλεσε μέλος του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2004-2007), Επίκουρος Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2006-2018) και επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Αθηνών, City και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από 50 ερευνητικές εργασίες σε διακεκριμένα διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Στο έργο του έχουν αναφερθεί επιστήμονες σε πάνω από 2.600 δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή περιοδικά.
Έχει εργαστεί στην Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας και στον τραπεζικό Όμιλο Eurobank.

Κώστας Σκρέκας

Υπουργός, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Ο Κώστας Σκρέκας κατάγεται από τη Μεγάρχη Τρικάλων. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διαχείριση Έργων (MSc in Construction Management, University of Birmingham, UK).

Από το 2000 εργάστηκε στον κλάδο των καταναλωτικών προϊόντων (FMCG’S) σε διευθυντικές θέσεις. Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος για 15 χρόνια σε εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο κλάδο.

Στις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 εξελέγη Βουλευτής του Νομού Τρικάλων με τη Νέα Δημοκρατία, όπως και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση στις 17 Ιουνίου του ιδίου έτους.

Στις 25 Ιανουαρίου 2015 αναδείχθηκε πρώτος σε σταυρούς και εξελέγη εκ νέου στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015. Στις Βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 εξελέγη ξανά πρώτος σε ψήφους Βουλευτής.

Διετέλεσε Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2015.

Στις 9 Ιουλίου 2019 ορίστηκε Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική έως και τις 4 Ιουλίου του 2021.

Στις 5 Ιανουαρίου 2021 ορίστηκε Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έως και τις 25 Μαΐου 2023.

Στις εθνικές εκλογές της 25ης Μαΐου 2023 εκλέχθηκε πρώτος σε σταυρούς Βουλευτής στον Νομό Τρικάλων. Από τις 27 Ιουνίου 2023, ο Κώστας Σκρέκας, έχει αναλάβει τα καθήκοντα του Υπουργού Ανάπτυξης.

Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

Δημήτρης Παπαστεργίου

Υπουργός, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου γεννήθηκε το 1973 στα Τρίκαλα.

Αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Τρικάλων και τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα δημοσιογραφίας, ενώ διατηρεί δυνατούς δεσμούς με την τεχνολογία και το διαδίκτυο, σχέση που ενδυναμώθηκε στο Εργαστήριο Πολυμέσων του ΕΜΠ.

Το 2001 κατασκεύασε και παρουσίασε μαζί με ομάδα συνεργατών του την πρώτη ολοκληρωμένη σελίδα για το Νομό Τρικάλων, το 3kala.gr. Από το 2002 ασκεί το επάγγελμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού Η/Υ στην πόλη των Τρικάλων. Ασχολήθηκε με μελέτες και κατασκευές ιδιωτικών ηλεκτρομηχανολογικών έργων αλλά και με τη δημιουργία προγραμμάτων H/Y (software). Το 2007 μπήκε στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έχει κατασκευάσει περισσότερα από 300 ιδιωτικά έργα ΑΠΕ.

Η συμμετοχή του στα κοινά ξεκίνησε το 2002, με την εκλογή του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επανεξελέγη το 2006, και το 2014 εκλέχθηκε Δήμαρχος Τρικκαίων και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ. Επανεξελέγη Δήμαρχος το 2019 και, την ίδια χρονιά, εξελέγη και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Είναι παντρεμένος με τη μηχανικό Σούλα Μπράκη και δηλώνει ευτυχής πατέρας της Φαίης, του Κώστα και του Νίκου.

Από τον Ιούνιο του 2023 είναι Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κωνσταντίνος Μιτζάλης

Διευθύνων Σύμβουλος, AVAX GROUP. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ.

Διαθέτει 50ετή εμπειρία στη διοίκηση τεχνικών εταιρειών όντας κύριος μέτοχος της Ε.Τ.Ε.Θ.Α.Ε. και εν συνέχεια και της ΑΒΑΞ Α.Ε., της οποίας είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος από το 2001. Είναι μέλος του Δ.Σ. θυγατρικών και συνδεδεμένων επιχειρήσεων του Ομίλου ΑΒΑΞ.

Κατά τη σταδιοδρομία του έχει διευθύνει την εκτέλεση, από πλευράς των εταιρειών του Ομίλου ΑΒΑΞ ή σε Κοινοπραξία με ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις, σειράς εμβληματικών έργων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Υπήρξε πρωτεργάτης της επιτυχούς ανάληψης και ολοκλήρωσης από κοινοπραξία Ελληνικών Εταιρειών του έργου της Αττικής Οδού.

Στο πλαίσιο της επιχειρηματικής και επαγγελματικής του διαδρομής, ο κ. Μιτζάλης έχει υπάρξει μέλος του Δ.Σ. του ΣΑΤΕ και του Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών Ανωτέρων Τάξεων (ΣΤΕΑΤ). Επίσης ήταν μέλος του πρώτου Δ.Σ. του Ινστιτούτου Οικονομίας Κατασκευών (ΙΟΚ), θέση στην οποία παρέμεινε για 6 χρόνια ως εκπρόσωπος όλων των εργοληπτικών οργανώσεων της χώρας. Σκοπός της δραστηριοποίησης αυτής υπήρξε η αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων που αφορούν τον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας.

Είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ.

Φάνης Σπανός

Περιφερειάρχης, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Ο Φάνης Σπανός γεννήθηκε το 1984 στη Χαλκίδα και είναι ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με ειδίκευση στα Υδραυλικά Έργα.

Έχοντας ήδη μπει στην αγορά εργασίας, απέκτησε δύο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (Professional MBA) στο ALBA Graduate Business School και στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές (ΜΑ) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει επίσης αποκτήσει τίτλο Executive Certificate από το Harvard Kennedy School στο πεδίο της Δημόσιας Πολιτικής (Public Policy) και τέλος ομιλεί την Αγγλική και Γερμανική γλώσσα.

Έχει εργαστεί από το 2008 στην οικογενειακή επιχείρηση οικοδομικών έργων και έτοιμου σκυροδέματος αρχικά ως μηχανικός και στη συνέχεια ως Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. Το 2010 εκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Χαλκιδέων, όπου υπηρέτησε ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Πολεοδομίας και Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων.

Ακόμη, έχει διατελέσει Πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης ΔΑΕΠΕΧ Α.Ε. και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τον Μάιο του 2014 εξελέγη Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Εύβοιας με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη, ενώ 5 χρόνια αργότερα στις Αυτοδιοικητικές εκλογές τον Ιούνιου του 2019 εξελέγη Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Παράλληλα, είναι μέλος στο ΔΣ της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Πρόεδρος της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και Μεταφορών της Ένωσης. Στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 επανεξελέγει Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

Γονείς του είναι ο Χρήστος Σπανός και η Λία Βασιλείου.Με τη σύζυγό του Μαρία Αναστασίου, εκπαιδευτικό, έχουν αποκτήσει τρία παιδιά.

Πανουργιάς Παπαϊωάννου

Δήμαρχος, ΔΗΜΟΣ ΛΑΜΙΕΩΝ. Γεννήθηκε το 1969 στην Άμφισσα.

Η εργασία των γονιών του στα υπόγεια μεταλλεία της Φωκίδας του έδωσε τα πρώτα ερεθίσματα και τα εφόδια για να ξεκινήσει την ενασχόλησή του με τον κατασκευαστικό κλάδο και τα τεχνικά έργα.

Από την ηλικία των 12 ετών και παράλληλα με τις μαθητικές του υποχρεώσεις, έπιασε την πρώτη του δουλειά στον τεχνικό κλάδο ως βοηθός χειριστή βαρέων μηχανημάτων.

Στη συνέχεια, μαζί με τον αδερφό του Μιχάλη, ξεκίνησε να αναλαμβάνει χωματουργικά έργα, δίνοντας σιγά-σιγά σάρκα και οστά στο όνειρό του. Ξεκινώντας από το μηδέν και μετά από σκληρή δουλειά, τα αδέρφια Παπαϊωάννου ίδρυσαν το 2003 την ΙΝΤΕΡΚΑΤ Α.Ε, η οποία υλοποιεί μεγάλα έργα υποδομών σε όλη τη χώρα.

Σήμερα, ο όμιλος εταιρειών “ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ” μετρά περισσότερους από 700 εργαζόμενους και συνεργάτες καθώς και έναν υπερσύγχρονο και πολυπληθή στόλο μηχανημάτων.

Η αγάπη του για τη Λαμία και τον αθλητισμό αποτέλεσαν το κίνητρο για την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο.

Το 2012 γίνεται μεγαλομέτοχος και πρόεδρος του Π.Α.Σ. ΛΑΜΙΑ 1964, όταν η ομάδα βρισκόταν στην Γ’ Εθνική κατηγορία. Σε μόλις 5 χρόνια έγινε αυτό που όλα τα προηγούμενα χρόνια φάνταζε ακατόρθωτο για τους φιλάθλους της πόλης.

Το 2017 ο ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ 1964 αγωνίστηκε, για πρώτη φορά στην ιστορία του, στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Super League 1 και έκτοτε έχει συνεχή παρουσία στο κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας.

Παράλληλα, έχοντας βαθιά πίστη στην αξία και τη σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχει διατελέσει κοινοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος στη Βάργιανη, καθώς και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας.

Τον Αύγουστο του 2022 ανακοίνωσε δημόσια πως θα διεκδικήσει τη στήριξη των δημοτών ως υποψήφιος δήμαρχος Λαμιέων, με στόχο να δώσει ξανά ελπίδα και προοπτική στον τόπο του.

Τον Ιούνιο του 2023 προχώρησε στην ίδρυση της δημοτικής παράταξης «Δύναμη Ανάπτυξης για τη Λαμία».

Ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου είναι παντρεμένος και πατέρας 4 παιδιών, της Μάιρας, της Ελευθερίας, του Νικόλα και της Έρρικας, ενώ πρόσφατα απέκτησε και μια εγγονή.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 εκλέχθηκε Δήμαρχος Λαμιέων.

Δημήτριος Πολίτης

Διευθύνων Σύμβουλος, Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.

Ο Δημήτρης Πολίτης είναι πτυχιούχος του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος και κατέχει MBA στο International Business & Export Management από το City University Business School στο Λονδίνο, καθώς και διάφορες επαγγελματικές πιστοποιήσεις. Από το 1993 κατέχει θέσεις ευθύνης σε διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Ξεκίνησε την καριέρα του στην HSBC Bank PLC, αρχικά στην Αθήνα και μετέπειτα στο Λονδίνο, στον Τομέα του Investment Banking καλύπτοντας την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

Επέστρεψε στην Αθήνα το 2001 ως επικεφαλής της γαλλικής Credit Commercial de France ενώ το 2003 επανήλθε στη HSBC Bank plc Ελλάδος ως Head of Corporate & Institutional Banking.

Από το 2012 έως τον Σεπτέμβριο 2020 εργάστηκε στη Credit Suisse AG με βάση την Ζυρίχη ως επικεφαλής του Τομέα Διαχείρισης Περιουσίας Ατόμων Ιδιαίτερα Υψηλής Οικονομικής Επιφάνειας (Wealth Management-UHNWI) για την Ελλάδα και Κύπρο, ενώ από τον Οκτώβριο 2020 ανέλαβε τον ίδιο ρόλο στην EFG Bank AG, με έδρα την Ζυρίχη.

Ο κ. Πολίτης έχει ιδιαίτερη εμπειρία στη προσέλκυση και διαχείριση επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας και στενές επαγγελματικές σχέσεις με διεθνείς θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.

Aπό τον Αύγουστο του 2021 είναι Διευθύνων Σύμβουλος στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Ελληνικού Δημοσίου.

Ιορδάνης Χασαπόπουλος

Διευθυντής εφημερίδας «Η Βραδυνή», παρουσιαστής MEGA. Γεννήθηκε στην Ξάνθη τον Νοέμβριο του 1962. Σπούδασε δημοσιογραφία  στο εργαστήρι Δημοσιογραφίας.

Από το 1987 έως το 1991 εργάστηκε στις εφημερίδες  “Αυγή” και “Επικαιρότητα”. Έχει κάνει   πέντε χρόνια  ελεύθερο και οικονομικό ρεπορτάζ. Από το 1988 έως το 1993  εργάστηκε στον Ραδιοφωνικό σταθμό 9.84 στην σύνταξη και την εκφώνηση ειδήσεων.

Το 1993 εργάστηκε   στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΙ  κάνοντας πολλές αποστολές στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό για θέματα επικαιρότητας και έρευνες.

Από το 1994 έως  και το 2017  (23 χρόνια ) εργάστηκε  στον τηλεοπτικό σταθμό ΜΕGA CHANNEL  ως πολιτικός συντάκτης και ως παρουσιαστής πρωινής εκπομπής. Από το 1996 μέχρι το 2004 και από το 2009 έως το 2012 κάλυπτε το κυβερνητικό και το ρεπορτάζ πρωθυπουργού.

Από το 2004 έως το 2009 πολιτικός συντάκτης στο MEGA. Από το 2000  μέχρι το 2016 ήταν παρουσιαστής της   πρωινής καλοκαιρινής ενημερωτικής  εκπομπής  του MEGA.

Από το 2005 είναι παρουσιαστής  της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του Σαββατοκύριακου στον ίδιο σταθμό. Παράλληλα κάλυπτε το πολιτικό ρεπορτάζ.

Έχει κάνει πολλές αποστολές καλύπτοντας τις διεθνείς επαφές των εκάστοτε πρωθυπουργών αλλά και για περισσότερα από δέκα χρόνια τις συνεδριάσεις των συνοδών κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχει εργαστεί σε εφημερίδες FREE PRESS. Από το 2007  μέχρι σήμερα εργάζεται  στην  εφημερίδα  Βραδυνή της Κυριακής , ως πολιτικός συντάκτης  και  από το 2018   κατείχε  την  θέση  του Διευθυντή  της εφημερίδος και το site  VRADINI.GR. Το 2018  ήταν παρουσιαστής  πρωινής ενημερωτικής εκπομπής στο Ραδιόφωνο 247.

Από τον Οκτώβριο  του 2018 μέχρι τον Αύγουστο του 2020  παρουσιάζε την πρωινή καθημερινή εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

Από το Φθινόπωρο του 2020 μέχρι σήμερα παρουσιάζει την καθημερινή πρωινή εκπομπή «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ ΜΕGA» , στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Κωνσταντίνος Ξιφαράς

Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΠΑ EΜΠΟΡΙΑΣ Α.Ε.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, με εξειδίκευση στην Επιχειρησιακή Έρευνα. Τον Σεπτέμβριο του 2019 ανέλαβε τη θέση του Δ/ντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ και υπό την καθοδήγησή του μετεξελίχθηκε σε μια σύγχρονη ολοκληρωμένη επιχείρηση ενέργειας με υψηλή καθετοποίηση, συμβάλλοντας στην ενεργειακή θωράκιση της χώρας.

Ο κ. Ξιφαράς είναι εκλεγμένος Aντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γραμματέας  της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας (WEC), και συμμετέχει ως Εθνικός Εκπρόσωπος στο WEC. Επίσης είναι ένας από τους  18 Co-Chairs της  Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο και μέλος του Δ.Σ. Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το φυσικό αέριο Eurogas.

Επιπροσθέτως, ο κ. Ξιφαράς διαθέτει πολυετή εμπειρία ως ερευνητής και Σύμβουλος Επιχειρήσεων και έχει υπηρετήσει σε ηγετικές θέσεις οργανισμών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.  Διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος στην Ηγεσία των Υπουργείων Ανάπτυξης (2005-2006) και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (2013).

Στο τέλος του ίδιου έτους ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) ΑΕ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του η εταιρεία ΔΕΣΦΑ ΑΕ παρουσίασε εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της οικονομικής αποδοτικότητας, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την υλοποίηση μιας σειράς έργων για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου και της εγκατάστασης ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Σωτήριος Mπρέγιαννος

Δικηγόρος παρ’ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ. Ιδρυτής Εταίρος της δικηγορικής εταιρίας “Σ. Ν. Μπρέγιαννος – Γ. Ν. Μπρέγιαννος και Συνεργάτες ΑΕΔΕ”.

Σπουδές: Νομική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά

Συμμετοχές:

  • Μέλος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου
  • Μέλος του Ελληνοαραβικού Εμπορικού Επιμελητηρίου
  • Γενικός Γραμματέας του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου Οικονομικής Συνεργασίας

Δραστηριότητες της δικηγορικής εταιρίας “ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΟΣ ΑΕΔΕ”:

Η δικηγορική εταιρία ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΟΣ ΑΕΔΕ στα 40 και πλέον χρόνια λειτουργίας της χειρίσθηκε σοβαρές δικαστικές υποθέσεις σε όλους τους τομείς του δικαίου και έχει συνδέσει το όνομά της με τις μεγαλύτερες δικαστικές υποθέσεις και με τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει κατά τα τελευταία 40 χρόνια στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Η δικηγορική εταιρία ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΟΣ ΑΕΔΕ διατηρεί γραφεία στις Βρυξέλλες και στο Πεκίνο και συνεργάζεται με δικηγορικά γραφεία σε όλο τον κόσμο. Χειρίζεται υποθέσεις Μονών του Αγίου Όρους, Μητροπόλεων και άλλων εκκλησιαστικών ιδρυμάτων και πελάτες της είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, Δήμοι και Περιφέρειες της χώρας και μεγάλες ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά: COSCO S.A., COSCO SHIPPING S.A., ΔΕΣΦΑ Α.Ε., ΟΣΕ Α.Ε., ΔΕΔΔΑ Α.Ε., ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., ΟΛΠ Α.Ε., S&B S.A., SOGEM GROUP, AEGEAN OIL A.E., ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., ΤΕΡΝΑ Α.Ε., J&P ABAΞ Α.Ε., REDS A.E., TΕΚΑΛ Α.Ε., PCT S.A., DPORT S.A., PQH, FYFFES S.A., BBK GROUP, ΕΕΔΑ Α.Ε., ΕΒΕΑ, CCPT GROUP, ΑΚΤΙΜΙΑ PROPERTIES LTD, MEDICAL LINE S.A., ANTENNA TV, ENIMEX S.A., PEARL GROUP, CREDIT SUISSE, BLAKHAWK PARTNERS, HIG FUND, Ν. ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ ΑΕΒΕ, TESLA κλπ.

Χάρης Λαμπρόπουλος

Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ΑΕ (ΕΑΤΕ, τ. ΤΑΝΕΟ).

Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών της London School of Economics (Ph.D. econ. LSE). Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών Εκπαίδευσης και Ανθρωπίνων Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών.

Εκλεγμένο Μέλος ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) όπου και έχει συμμετάσχει ενεργά σε πλήθος δραστηριοτήτων του με στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, του επιχειρείν και της ανάπτυξης των ανθρωπίνων πόρων. Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών & Μελετών της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΙΕΜΕ-ΚΕΕΕ), Επικεφαλής Σύμβουλος της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (ΘΕΑ-ΕΒΕΑ), Γενικός Γραμματέας του ICC Hellas, Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας & Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) Αττικής κ.ά.

Έχει διατελέσει Principal Consultant της Παγκόσμιας Τράπεζας (the World Bank), Σύμβουλος Υπουργών (Παιδείας, Τουρισμού και Υγείας), καθώς και ανώτατο στέλεχος (Πρόεδρος & CEO), μέλος ΔΣ και σύμβουλος σε διάφορες εταιρείες, funds και Οργανισμούς, στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε επίσημες αποστολές στο εξωτερικό καθώς και σε επιτροπές σε εθνικό, Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Τέλος, έχει λάβει διάφορες διακρίσεις και υποτροφίες, έχει πλούσιο εθελοντικό έργο και ενεργή συμμετοχή στα κοινά.

Δημήτρης Αμούντζιας

Operations Director MITSIS GROUP. Δημήτρης Αμούντζιας με 10 έτη εμπειρίας στη διεύθυνση ξενοδοχείων του Ομίλου και συνολική εμπειρία 16 ετών σε διοικητικούς ρόλους στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Ο ρόλος του είναι πολύπλευρος και περιλαμβάνει το στρατηγικό σχεδιασμό της λειτουργίας των ξενοδοχείων ενώ συνεργάζεται στενά με την ιδιοκτησία, ώστε να επιτυγχάνονται οι επιχειρησιακοί στόχοι.

Ο ρόλος του επικεντρώνεται στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των ξενοδοχείων του Ομίλου, υποστηρίζοντας τους γενικούς διευθυντές και τους υπευθύνους των τμημάτων.

Στις αρμοδιότητές του συμπεριλαμβάνεται, επίσης, η επιθεώρηση των εγκαταστάσεων και ο έλεγχος της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς υγείας και ασφάλειας, η αύξηση της αποτελεσματικότητας, η ενδυνάμωση της ομάδας και η βελτιστοποίηση του προϊόντος.

Διαθέτει μεταπτυχιακές και προπτυχιακές σπουδές από τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ η μεταπτυχιακή του διατριβή εστιάζει στον θρησκευτικό τουρισμό ως ειδική εναλλακτική μορφή τουρισμού.

Γεώργιος Κοτρωνιάς

Βουλευτής Φθιώτιδος, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Γεννήθηκε στη Λαμία. Πολιτικός & Τοπογράφος Μηχανικός. Ολοκλήρωσε αριστούχος το πρακτικό τμήμα του πρώτου Γυμνασίου αρρένων Λαμίας. Είναι Διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός και τοπογράφος μηχανικός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ξένες γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες:
Εξελέγη βουλευτής Φθιώτιδας με τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2023.
Μέλος των Επιτροπών: Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης ,Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας
Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες

Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές του 1982 1986 1990 και νομαρχιακός σύμβουλος στις εκλογές του 1994.
Διετέλεσε πρόεδρος του συλλόγου εφέδρων αξιωματικών νομού Φθιώτιδας.
Εξελέγη επί τέσσερις τετραετίες συνεχώς Δήμαρχος Λαμίας, στις εκλογές του 1998 του 2002 του 2006 και του 2010.
Εξελέγη τέσσερις φορές στην κεντρική ένωση δήμων Ελλάδος και αυτή τη στιγμή συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής ένωσης δήμων Ελλάδος.
Διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της κεντρικής ένωσης δήμων Ελλάδος από το 2007 μέχρι το 2014 και αντιπρόεδρος από το 2014 μέχρι και σήμερα.
Είναι ο εμπνευστής του προγράμματος « εξοικονομώ», κατασκεύασε ως δήμαρχος το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο δημόσιο κτίριο με χρήση της αβαθούς γεωθερμίας.
Κατασκεύασε το καινοτομικό μουσείο Θερμοπυλών και τον νέο τροφοδοτικό αγωγό ύδρευσης της πόλης της Λαμίας που εξασφαλίζει νερό για τα επόμενα 70 χρόνια.
Ως δήμαρχος πήρε για λογαριασμό της Λαμίας το πρώτο βραβείο ανάπλασης της ιστορικής περιοχής του Αφανού στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό Europan.
Διετέλεσε μέλος του Κονγκρέσου των δημάρχων της Ευρώπης από το 2007 μέχρι το 2010.
Είναι τακτικό μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρώπης (CMR) από το 2007 μέχρι σήμερα.
Έχει τρεις πανελλήνιες διακρίσεις στη φωτογραφία.
Είναι μέλος του συλλόγου καλλιτεχνών εικαστικών κεντρικής Ελλάδας.
Είναι μουσικός και όταν βρίσκει ελεύθερο χρόνο ασχολείται με το τένις και την ιστιοπλοΐα.

Οικογενειακή Κατάσταση: Έγγαμος.

Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης

Ο Κωνσταντίνος Eλευθεριάδης είναι Υπεύθυνος του Κλάδου Ενέργειας και Partner στο τμήμα Χρηματοοικονομικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Deloitte Ελλάδος.

Με περισσότερα από 21 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας στον χώρο των συμβουλευτικών υπηρεσιών, ο Κωνσταντίνος εξειδικεύεται στις υπηρεσίες Financial Advisory, M&A Transactions και Forensic. Έχει μεγάλη εμπειρία στην παροχή έργων στον κλάδο της ενέργειας για πελάτες τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα εξειδικεύεται σε έργα που σχετίζονται με εξαγορές, συγχωνεύσεις, M&As, feasibility studies, independent business reviews, liquidity, business και e-mobility plans, καθώς και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σχετικές με διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας ενέργειας (Power Purchase Agreements), για πολλές εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του Φυσικού Αερίου, των πετρελαιοειδών, της ανακύκλωσης υλικών, κλπ.

Ιωάννης Σαρακιώτης

Βουλευτής Φθιώτιδος, ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, γεννήθηκε στη Λαμία και είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών έχοντας ασκήσει μάχιμη δικηγορία έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2015, όταν και εξελέγη για πρώτη φορά να εκπροσωπήσει τους πολίτες της Φθιώτιδας στη Βουλή των Ελλήνων.

Παράλληλα, διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο στην «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία» από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Κατά το διάστημα της πρώτης κοινοβουλευτικής θητείας του (2015-2019) χρημάτισε Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων.

Στις 7 Ιουλίου 2019 επανεξελέγη στη θέση του Βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, ενώ κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών, Εξωτερικών και Άμυνας, της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας και της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.

Τέλος, στις 9 Σεπτεμβρίου του 2020, με απόφαση του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα ορίστηκε ως Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα & Τεχνολογία.

Στις εκλογές του 2023 επανεξελέγει Βουλεύτης Φθιώτιδος.

Δημήτρης Νεκτάριος

Ο Δημήτρης Νεκτάριος είναι Εταίρος (Partner) στο τμήμα Χρηματοοικονομικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών (Financial Advisory) της Deloitte στην Ελλάδα, έχοντας συμμετάσχει σε σειρά έργων με εξειδίκευση σε χρηματοδοτήσεις έργων (Project Finance), επιχειρηματικά σχέδια, αποτιμήσεις εταιριών, εξαγορές και συγχωνεύσεις εταιρειών, έργα ΣΔΙΤ, κλπ.

Η εμπειρία του εστιάζεται κυρίως στον κλάδο των υποδομών, ενέργειας, χρηματοπιστωτικών εταιριών, κλπ. έχοντας λάβει μέρος στην εκπόνηση πολυάριθμων επιχειρηματικών σχεδίων και αποτιμήσεων, καθώς επίσης και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στο χώρο των εξαγορών και συγχωνεύσεων για λογαριασμό μεγάλων ιδιωτικών εταιριών και δημοσίων οργανισμών.

Γεώργιος Ρούσκας

Πρόεδρος, ΕΝΩΣΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ. Ο Γιώργος Ρούσκας από την Υπάτη, Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Ελλάδος και του Ιδρύματος «Σπύρου και Ελένης Ρούσκα « που εδρεύει στην Υπάτη, εξελέγει και Πρόεδρος του Συμβουλίου των Συμβολαιογράφων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CNUE).

Αθανάσιος Κυρίτσης

Πρόεδρος, ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ.

Ο Αθανάσιος Κυρίτσης γεννήθηκε στη Λαμία το 1973. Το 1991 ίδρυσε την Αφοί Η. Κυρίτση με σκοπό την αντιπροσώπευση του ομίλου Hyundai και το 2004 η εταιρεία αναλαμβάνει και την αντιπροσώπευση της Kia Motors.

To 2001 δημιουργεί την εταιρεία ‘’Donum’’ που απευθύνεται στον οικιακό εξοπλισμό-διακόσμηση εκπροσωπώντας κορυφαίες φίρμες του χώρου.

Επιπλέον, είναι μέλος του ΔΣ της Αφοί Κυρίτση Λατομεία Α.Ε.Β.Ε. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ε.Ε.Δ.Ε.)

Είναι εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Διαχειριστικής (ΑΝ.ΔΙΑ) Στερεάς Ελλάδας, Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, μέλος ΔΣ του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας & Καινοτομίας Στερεάς Ελλάδας & της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας.

Γνωρίζει καλά τον χώρο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τις διαδικασίες της αυτοδιοίκησης και της Διοίκησης. Γνωρίζει εφαρμογές της πληροφορικής συναφείς με το αντικείμενο υλοποίησης, τεκμηρίωσης έργων και προγραμμάτων.

Από το Δεκέμβριο του 2017 είναι Πρόεδρος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας.

Χρήστος Σταμάτης


Διευθύνων Σύμβουλος, STEVIA HELLAS COOP Α.Ε.

Ο Χρήστος Σταμάτης, MSc Mechanical Engineer (ΑΠΘ), με Master of Science στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΘ), μετρά περισσότερα από 20 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας, με εξειδίκευση στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό. Με μακρά πορεία στην ανάπτυξη μεγάλων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έχει αποδείξει την αξία του στον κλάδο.

Τα τελευταία 10 χρόνια, έχει εστιάσει στο να αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις για τον αγροδιατροφικό τομέα, συνδυάζοντας την επιχειρηματική του δραστηριότητα με την αγάπη του για τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη, αλλά και την τεχνολογία.

Ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που συνέβαλλαν στη δημιουργία του Stevia Hellas Coop, του πρώτου αγροτικού συνεταιρισμού παραγωγής στέβιας σε όλη την Ευρώπη, στον οποίο κατέχει τη θέση του CEO. Παράλληλα, είναι o ιδρυτής του mermix.gr, της καινοτόμου πλατφόρμας ανταλλαγής και διαμοιρασμού αγροτικών μηχανημάτων.

Πιστεύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τη συνεργασία, γι’ αυτό ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ίδρυση μιας Ενεργειακής Κοινότητας στη Δυτική Φθιώτιδα, με σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των πολιτών, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Είναι απόφοιτος προγράμματος ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, με τη συμμετοχή του στο International Visitor Leadership Program (IVLP-2022), το οποίο θεωρείται ως το κορυφαίο πρόγραμμα επαγγελματικών ανταλλαγών του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Είναι Αντιπρόεδρος στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Στερεάς Ελλάδας, ενώ συμμετέχει και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κατέχοντας τη θέση του αρμοδίου για θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, επιχειρηματικής ηθικής και νεανικής επιχειρηματικότητας.

Ο Χρήστος, είναι περήφανος πατέρας σε δύο κοριτσιών, τις οποίες έχει αποκτήσει με τη σύζυγό του, Νορέλλα.

Αλέξανδρος Ι. Γιαννέλος

Πρόεδρος, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΙΕΑ).

Έχει διατελέσει Διευθυντής Ποιότητας & Οργάνωσης, Εμπορικός Διευθυντής Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ ΑΕ, Μέλος Δ.Σ. ΔΕΣΦΑ ΑΕ, Αναπληρωτής Πρόεδρος Δ.Σ. Οργανισμού Διοίκησης και Διαχείρισης Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Αντώνης Τρίτσης”, Ειδικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών και Διευθυντής Πωλήσεων σε μεγάλη Βιομηχανική εταιρεία.

Είναι Υπ. Διδάκτωρ στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με σπουδές στη Σχολή Δημόσιας Υγιεινής (Αθηνών), στη Θεολογική Σχολή (Αθηνών) και στη Σχολή Διοίκησης & Οργάνωσης Επιχειρήσεων (Msc) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρόσκληση Συνεδρίου

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ) και ο δημοσιογραφικός Οργανισμός LamiaReport  διοργανώνουν, με την τιμητική συνεργασία της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας, την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και του Δήμου Λαμιέων, το δεύτερο Στρατηγικό Συνέδριο:

THERMOPYLAE FORUM

Επενδύσεις, Υποδομές & Τεχνολογία, ως Πυλώνες Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Σάββατο, 9 Μαρτίου 2024, Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, Ώρες 10.00 – 17.00

 

Περισσότερα

Τόπος Συνεδρίου

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών.

Το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών (Κ.Ι.Ε.Θ.) περιλαμβάνει τρεις αίθουσες, τις εφαρμογές των οποίων έχει επιμεληθεί το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Η συλλογή του εκπαιδευτικού υλικού είναι βασισμένη στην ιστορία του Ηροδότου και σε αρχαιολογικές έρευνες.

Οδηγίες πρόσβασης: 
Α. Ερχόμενοι από Αθήνα επί της Ε.Ο. με κατεύθυνση προς Λαμία, μετά τα διόδια της Αγίας Τριάδας ακολουθούμε διαδρομή δεξιά προς Τοπική Κοινότητα Θερμοπυλών.
Β. Ερχόμενοι από Θεσσαλονίκη με κατεύθυνση προς Αθήνα μετά την Λαμία ακολουθούμε διαδρομή δεξιά προς Τοπική Κοινότητα Θερμοπυλών.

Δημοσιότητα – Φωτογραφίες 2023

Δείτε πλούσιο φωτορεπορτάζ από το 1o Thermopylae Forum που έγινε το Σάββατο στις Θερμοπύλες.

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το 1o Thermopylae Forum με θέμα «Κοινωνία και Πολιτισμός στο Επίκεντρο της Περιφερειακής Ανάπτυξης» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (11/3/2023) στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών με μεγάλη συμμετοχή πολιτών που παρακολούθησαν τις εργασίες του καθ’ όλη τη διάρκειά του.

Περισσότερα εδώ

Φθιώτιδα: Έδειξε το δρόμο της ανάπτυξης το 1o Thermopylae Forum

Δείτε πλούσιο φωτορεπορτάζ από το 1o Thermopylae Forum που έγινε το Σάββατο στις Θερμοπύλες.

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το 1o Thermopylae Forum με θέμα «Κοινωνία και Πολιτισμός στο Επίκεντρο της Περιφερειακής Ανάπτυξης» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (11/3/2023) στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών με μεγάλη συμμετοχή πολιτών που παρακολούθησαν τις εργασίες του καθ’ όλη τη διάρκειά του.

Το Forum που συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ) και το LamiaReport, είχε και ιδιαίτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον μιας και “έβγαλε” σημαντικές ειδήσεις για την περιοχή μας, όπως τη χρηματοδότηση του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών από το Ίδρυμα Ωνάση, αλλά και την αναβάθμιση του ιστορικού χώρου των Θερμοπυλών (δείτε εδώ όλα όσα ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη).

Το 1o Thermopylae Forum, το οποίο διεξήχθη στη σκιά του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη, ξεκίνησε αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων, ενώ σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Λαμίας πραγματοποιήθηκε παράλληλα και εθελοντική αιμοδοσία στην διπλανή αίθουσα.

Ξεχωριστή στιγμή του συνεδρίου αποτέλεσε η βράβευση της Εύης Χαρίλα από τη Φθιώτιδα, που κατέπληξε τους πάντες με την επίδοσή της στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, με το «Βραβείο Αριστείας» ένα θεσμό του Thermopylae Forum, το οποίο συνοδεύτηκε από ένα σεβαστό χρηματικό ποσό (δείτε εδώ).

Κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, βουλευτές, εκπρόσωποι του πολιτικού, αυτοδιοικητικού, επιχειρηματικού κόσμου, διευθυντικά στελέχη φορέων και οργανισμών καθώς και διακεκριμένοι ομιλητές, που συντόνισαν τις θεματικές ενότητες του Forum, είχαν όλοι τους καθοριστική συμβολή στην επιτυχία του, βάζοντας ταυτόχρονα, τα θεμέλια για την επόμενη διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί σε ένα χρόνο, τον Μάρτιο του 2024, καθιστώντας το Forum των Θερμοπυλών ένα θεσμό με πανελλήνια εμβέλεια.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι είπε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

 

Οι ομιλητές που κατέθεσαν τις προτάσεις, τα σχέδια και τις ιδέες τους στο 1o Thermopylae Forum που έγινε πρώτη φορά στον τόπο μας, ήταν:
Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Συμεών (η ομιλία του εδώ), ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (η ομιλία του εδώ), ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου (η ομιλία του εδώ), η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδωνη (η ομιλία της εδώ), ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός , ο Δήμαρχος Λαμιέων Ευθύμιος Καραΐσκος, οι Βουλευτές Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κοτρωνιάς και Ελένη Μακρή, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Γιάννης Σαρακιώτης, ο Τομεάρχης Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ Κιναλ και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔHΠΕΘΕ Ρούμελης Νίκος Ορφανός, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας Αθανάσιος Κυρίτσης, το  μέλος Δ.Σ. της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Παναγιώτης Φώσκολος,  ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ΑΕ Χάρης Λαμπρόπουλος, η Καθηγήτρια του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αλεξάνδρα Τραγάκη, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Δημήτρης Πολίτης, ο Πρόεδρος Δ.Σ. Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας Αθανάσιος Συριανός, ο Pharmacist, Founder of APIVITA, Founder of SYMBEEOSIS Νικόλαος Κουτσιανάς, η συνιδρύτρια και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού γκρουπ ξενοδοχείων Historic Hotels of Europe Βαρβάρα Αυδή, η Πανεπιστημιακός και δημοσιογράφος Βασιλική Λάζου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Γεώργιος Ρούσκας και ο Διευθύνων Σύμβουλος, ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. Πασχάλης Μπουχώρης.

Τις θεματικές ενότητες του Forum συντόνισαν, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχία του, ο Ιδρυτής της δικηγορικής εταιρίας “Σ. Ν. Μπρέγιαννος – Γ. Ν. Μπρέγιαννος και Συνεργάτες ΑΕΔΕ” Σωτήριος Μπρέγιαννος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της STEVIA HELLAS COOP Α.Ε. Χρήστος Σταμάτης, ο αρχισυντάκτης του MAG24.gr Γιώργος Παπασταμούλος, ο αρχισυντάκτης του LamiaReport Κυριάκος Καραγιάννης και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ) Αλέξανδρος Γιαννέλος.

 

Άξια αναφοράς ήταν η τιμητική παρουσία στις εργασίες του Forum, του Fayssal Frem, του Πολυεθνικού Ομίλου INDEVCO και Προέδρου της UNIPAK HELLAS που τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στην περιοχή μας στηρίζοντας τόσο την οικονομία όσο και την κοινωνία.

Ολόκληρο το Συνέδριο μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ 

 

Δείτε πλούσιο φωτορεπορτάζ από το 1o Thermopylae Forum:

thermopylae-01-1

thermopylae-03-2

thermopylae-06-2

thermopylae-07

thermopylae-09-2

thermopylae-10-2

thermopylae-12

thermopylae-23

thermopylae-35

thermopylae-36

thermopylae-37

thermopylae-40

thermopylae-41

thermopylae-43

thermopylae-46

thermopylae-47

thermopylae-48

thermopylae-49

thermopylae-53

thermopylae-54

thermopylae-58

thermopylae-59

thermopylae-60

thermopylae-62

thermopylae-67

thermopylae-70

thermopylae-75-1

thermopylae-78

thermopylae-81

thermopylae-84

thermopylae-88

thermopylae-91

thermopylae-92

thermopylae-93

thermopylae-94

thermopylae-96

thermopylae-99

thermopylae-103

thermopylae-107

thermopylae-111

thermopylae-112

thermopylae-113

thermopylae-114

thermopylae-117

thermopylae-119

thermopylae-122

thermopylae-124

thermopylae-126

thermopylae-132

thermopylae-134

thermopylae-136

thermopylae-137

thermopylae-143

thermopylae-144-1

thermopylae-145-1

thermopylae-145

thermopylae-149

thermopylae-150

thermopylae-157

thermopylae-158

thermopylae-159

thermopylae-160

thermopylae-161

thermopylae-165

thermopylae-166

thermopylae-168

thermopylae-172

thermopylae-174

thermopylae-175

thermopylae-179

thermopylae-187

thermopylae-188

thermopylae-189

thermopylae-191

thermopylae-193

thermopylae-195

thermopylae-196

thermopylae-197

thermopylae-198

thermopylae-202

thermopylae-206

thermopylae-208

thermopylae-210

thermopylae-211

thermopylae-218

thermopylae-222

thermopylae-224

thermopylae-225-1

thermopylae-225-2

thermopylae-225

thermopylae-227-2

thermopylae-227-3

thermopylae-229

thermopylae-232

thermopylae-235-1

thermopylae-236

thermopylae-238

thermopylae-245

thermopylae-247

thermopylae-248-1

thermopylae-248

thermopylae-249

thermopylae-253

thermopylae-257

thermopylae-259

thermopylae-260

thermopylae-261

thermopylae-264

thermopylae-265

thermopylae-266

thermopylae-270

thermopylae-273

thermopylae-276

thermopylae-285

thermopylae-289

thermopylae-290

thermopylae-297-1

thermopylae-297

thermopylae-311

thermopylae-312

thermopylae-313

thermopylae-316

thermopylae-317

thermopylae-318

thermopylae-320

thermopylae-338

thermopylae-339

thermopylae-340

thermopylae-343

thermopylae-347

thermopylae-348

thermopylae-349

thermopylae-350

thermopylae-351

thermopylae-353

thermopylae-354

thermopylae-357

thermopylae-358

thermopylae-360

thermopylae-362

thermopylae-363

thermopylae-365

thermopylae-369

thermopylae-374

thermopylae-381

thermopylae-383

thermopylae-385

thermopylae-389

thermopylae-392

thermopylae-401

thermopylae-402

thermopylae-407

thermopylae-408

thermopylae-409

thermopylae-411

thermopylae-520

thermopylae-523

thermopylae-202

thermopylae-318

thermopylae-320

Copyright © 2010-2023 LamiaReport.gr   Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

ΠΗΓΗ LAMIA REPORT

 

Νέα μορφή αποκτά ο ιστορικός χώρος των Θερμοπυλών – ΒΙΝΤΕΟ

Όλα όσα ανακοινώθηκαν από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο «1ο Thermopylae Forum».

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στην ομιλία της, στο Συνέδριο Thermopylae Forum 2023 «Κοινωνία και Πολιτισμός στο επίκεντρο της Περιφερειακής Ανάπτυξης», που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας και το LamiaReport, τόνισε την ιδιαίτερη πολιτιστική και αναπτυξιακή σημασία των έργων αναβάθμισης των Θερμοπυλών, με την ενοποίηση και την ανάδειξη των σημείων εξαιρετικού αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, την οποία ξεκινά το ΥΠΠΟΑ σε συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων.

Η Λίνα Μενδώνη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχει ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης το έργο ”Αξιοποίηση της περιοχής της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας και ανάπλαση – ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Θερμοπυλών” με φορέα υλοποίησης τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ Α.Ε» και συνολικό προϋπολογισμό 21.000.000 €. Το έργο αυτό περιλαμβάνει δύο παρεμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 2.300.000 €, που αφορούν σε αρχαιολογικές εργασίες και εργασίες ανάπλασης και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών.

Η πρώτη παρέμβαση έχει ως αντικείμενο τη στερέωση και αποκατάσταση του «τείχους των Φωκέων» που μνημονεύει ο Ηρόδοτος. Του τείχους, που οικοδομήθηκε τον 6ο αι. π.Χ. από τους Φωκείς στο πλαίσιο των Ιερών Πολέμων για την ανάσχεση των Θεσσαλών, το οποίο έμεινε γνωστό στη ιστορία, καθώς χρησιμοποιήθηκε από τους Σπαρτιάτες κατά τη μάχη των Θερμοπυλών για την άμυνα εναντίον των Περσών.

Τα λείψανα του ιστορικού αυτού τείχους, κοντά στο ύψωμα του «Κολωνού», όπου εκτυλίχθηκε η τελική φάση της ηρωικής μάχης, είναι σήμερα δύσκολα αναγνωρίσιμα και μη επισκέψιμα για το κοινό. Αυτό προβλέπεται να αλλάξει μετά τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στερέωσης, συμπλήρωσης, αποκατάστασης και ενημερωτικής σήμανσης.

Η δεύτερη παρέμβασή μας αποσκοπεί στην ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών και στην ανάδειξη και διευκόλυνση της επισκεψιμότητας των επιμέρους σημείων ενδιαφέροντος μέσω ενός πλέγματος διαδρομών-μονοπατιών περιπάτου και χώρων στάσης, θέασης και ενημέρωσης, που θα συνδέουν την περιοχή του πεδίου της μάχης, το ύψωμα του «Κολωνού» και το τείχος των Φωκέων και τα κτήρια του ΥΠΠΟΑ με το σύγχρονο ηρώο του Λεωνίδα, το χώρο στάθμευσης και το παρακείμενο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών. Προβλέπεται επιπλέον εξωραϊσμός, φωτισμός και φυτοτεχνική διαμόρφωση του χώρου, κατασκευή οδικού κόμβου και κυκλοφοριακή ρύθμιση.

(Τμήμα του Τείχους των Φωκέων)

Όλα τα ανωτέρω βρίσκονται σε άμεση συνέχεια και συνάφεια με το έργο της αναβάθμισης του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, που έχει σχεδιάσει ο Δήμος και αφορά τόσο στις κτηριακές εγκαταστάσεις και τον περιβάλλοντα χώρο, όσο και στη μουσειογραφική και μουσειολογική υποδομή και διαμόρφωση των εκθεσιακών χώρων και των αιθουσών διαλέξεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Στόχος της αναβάθμισης είναι ο εκσυγχρονισμός της τεχνολογικής υποδομής, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επισκέπτες, η ανανέωση και ο εμπλουτισμός του εκθεσιακού περιεχομένου και των ψηφιακών πολυμεσικών εφαρμογών οπτικοακουστικής τεκμηρίωσης και ενημέρωσης. Στο τμήμα της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης έχει ήδη συνεργαστεί στενά με τον Δήμο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας, ενώ την περίοδο αυτή βρίσκεται υπό επεξεργασία και ένα σχέδιο συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Λαμιέων, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο αφορά στις ψηφιακές οπτικοακουστικές παραγωγές».

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη μιλώντας στο «1ο Thermopylae Forum»ανέφερε, επίσης, ότι:

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΥΠΠΟΑ με την Περιφέρεια έχουν ήδη ολοκληρωθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 6.000.000 €, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα άνω των 43.000.000 €, ενώ υπό σχεδιασμό και ωρίμανση προς προσεχή υλοποίηση βρίσκονται έργα επιπλέον 25.500.000 €.

· Στη Φθιώτιδα, ειδικότερα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Δήμο Λαμιέων έχει ολοκληρώσει ή υλοποιεί αυτή τη στιγμή έργα άνω των 12.000.000 €.

· Στον τομέα των υποδομών για την προστασία, συντήρηση, ανάδειξη και προβολή των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς, πέραν των ανασκαφικών και λοιπών εργασιών που διεξάγονται στο πλαίσιο της κατασκευής του τμήματος Λαμία-Ξυνιάδα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής  Ελλάδας Ε65 και της ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου μέσης τάσης στη Λαμία, βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη δύο σημαντικές τεχνικής φύσεως παρεμβάσεις: Η πρώτη, σε συνεργασία με το Δήμο Λαμιέων, αφορά στη στερέωση του νότιου τμήματος των τειχών του κάστρου της Λαμίας και του βραχώδους υποβάθρου τους και η δεύτερη, σε συνεργασία με το Δήμο Στυλίδας και την Ι.Μ. Φθιώτιδας, την αποκατάσταση τμήματος του περιτοιχίσματος της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νεράιδας.

· Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του ιερού του Ασκληπιού στο Δαφνούντα -συνολικού προϋπολογισμού άνω του 1.300.000 €- της σημαντικής πόλης-λιμανιού των Φωκέων και των Λοκρών στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, που ήρθε στο φως κατά την κατασκευή της ΠΑΘΕ.

· Σε εξέλιξη βρίσκεται η ανακαίνιση της κτηριακής υποδομής και ο εμπλουτισμός της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας, συνολικού προϋπολογισμού 1.000.000 €.  Νέα ευρήματα, που προέκυψαν από τις σωστικές ανασκαφές και τις συστηματικές έρευνες σε διάφορες αρχαίες θέσεις της Φθιώτιδας, προστίθενται στο υπάρχον δυναμικό της έκθεσης, η οποία αναβαθμίζεται επιπλέον με νέο τεχνικό εξοπλισμό και εποπτικά μέσα, ενώ επίκειται και εκσυγχρονισμός των Η/Μ εγκαταστάσεων και του κλιματισμού.

Στο ίδιο πάνελ του «1ου Thermopylae Forum» συμμετείχε και ο  Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος εκτός των άλλων μίλησε για το σοβαρό πρόβλημα της γραφειοκρατείας, όπως και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας έκανε έναν σύντομο απολογισμό των όσων ειπώθηκαν στο 1ο «Thermopylae Forum» για τις Θερμοπύλες.

Δείτε το βίντεο:

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος ευχαρίστησε τον Υπουργό Οικονομικών για την χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Ωνάση και μίλησε για τα έργα που θα γίνουν στο Καινοτομικό Μουσείο και στο χώρο των Θερμοπυλών.

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στο «1ο Thermopylae Forum» που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο στο Καινοτομικό Μουσείο Θερμοπυλών.

Δείτε το βίντεο:

ΠΗΓΗ LAMIA REPORT

 

Συμεών: «Οι Θερμοπύλες να περάσουν στη νέα ψηφιακή εποχή»

Η πρόταση που έκανε ο Φθιώτιδος Συμεών στην εναρκτήρια ομιλία του στο «1ο Thermopylae Forum».

Τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως κατάλληλων εφαρμογών για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, που θα ενημερώνουν τους διερχόμενους από την εθνική οδό για τον ιστορικό χώρο των Θερμοπυλών πρότεινε, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών κατά το χαιρετισμό του στο 1o Thermopylae Forum, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (11/3/2023) στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το 1o Thermopylae Forum, στήριξε τη διοργάνωση του ενώ παρακολούθησε ολόκληρη την εξάωρη συνεδρίασή του. Επίσης ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας έκανε και την απονομή του βραβείου Αριστείας στην Εύη Χαρίλα, πρώτη των πρώτων στις Πανελλαδικές εξετάσεις (δείτε εδώ).

Δείτε την εναρκτήρια ομιλία του Μητροπολίτη Φθιώτιδας στο 1o Thermopylae Forum στο βίντεο που ακολουθεί:

ΠΗΓΗ LAMIA REPORT

 

Αναβαθμίζεται ο χώρος των Θερμοπυλών – ΒΙΝΤΕΟ

Τι είπαν Λίνα Μενδώνη, Χρήστος Σταϊκούρας και Θύμιος Καραΐσκος στο 1ο «Thermopylae Forum».

Βγήκαν και ειδήσεις στο Στρατηγικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Λαμία με θέμα «Κοινωνία και Πολιτισμός στο Επίκεντρο της Περιφερειακής Ανάπτυξης»

Όπως ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο χώρο των Θερμοπυλών πέρα από τα έργα που θα γίνουν με τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα γίνει και αναβάθμιση του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, όπου φιλοξενήθηκαν και οι εργασίες του 1ου «Thermopylae Forum».

Μάλιστα μέρος του έργου αναβάθμισης θα χρηματοδοτήσει και το Ίδρυμα Ωνάση, μετά από παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος τόνισε ότι η συνεργασία του Δήμου Λαμιέων με το Υπουργείο Πολιτισμού έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δείτε βίντεο με ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία της Υπουργού Πολιτισμού:

Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για το σοβαρό πρόβλημα της γραφειοκρατείας, όπως και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας έκανε έναν σύντομο απολογισμό των όσων ειπώθηκαν στο 1ο «Thermopylae Forum» για τις Θερμοπύλες.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος ευχαρίστησε τον Υπουργό Οικονομικών για την χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Ωνάση και μίλησε για τα έργα που θα γίνουν στο Καινοτιμικό Μουσείο και στο χώρο των Θερμοπυλών.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

 

Η ομιλία του Χρήστου Σταϊκούρα στο Thermopylae Forum

Στο 1ο Thermopylae Forum που πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό χώρο των Θερμοπυλών, συμμετείχε εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Υπουργός Οικονομικών και Βουλευτής Φθιώτιδας, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, λέγοντας ότι «Οι σκέψεις μας είναι στα παιδιά που χάσαμε τόσο άδικα και τόσο πρόωρα, και στις οικογένειές τους. Ως πολιτική ηγεσία, αναλαμβάνουμε την αντικειμενική ευθύνη και δεσμευόμαστε  να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να εξαλείψουμε τα «κακώς κείμενα», ώστε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις πιθανότητες να συμβεί ξανά μια αντίστοιχη τραγωδία μελλοντικά» (δείτε εδώ).

Ο κ. Σταϊκούρας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην εξαιρετική, όπως τη χαρακτήρισε ιδέα του Forum και του θέματος, κάνοντας την ευχή να καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός στη ανάδειξη της θεσμικής συνεργασίας της Κεντρικής Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης.

Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη δρομολόγηση με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση σημαντικών έργων σε κρίσιμους τομείς που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της περιοχής και συγκεκριμένα στην υγεία, την εκπαίδευση και την έρευνα, τους οδικούς άξονες, τις υποδομές και την τουριστική ανάπτυξη.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

Η ομιλία του Γιάννη Οικονόμου στο 1ο Thermopylae Forum

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, τίμησε με την παρουσία του το 1ο Thermopylae Forum.

Ο κ. Οικονόμου ξεκίνησε με αναφορά στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών καταγγέλλοντας και εκείνος με τη σειρά του τις μικροπολιτικές και τα ρουσφέτια, που χαρακτήρισαν την πλειονότητα των πολιτικών, όπως παραδέχτηκε.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:

Θύμισε το βιβλίο του «Τέσσερα βήματα για την πολιτική αλλιώς», επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για το «αλλιώς».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στη δημογραφική κρίση της Φθιώτιδας ο πληθυσμός της οποίας μειώθηκε κατά 12,94%.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε την απομαγνητοφωνημένη ομιλία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Κυβερνητικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Φθιώτιδας, Γιάννη Οικονόμου, στο Thermopylae Forum:

Αποτελεί διαπίστωση κάθε λογικού και ψύχραιμου πολίτη ότι η Ελλάδα, παρά την πρόοδο που συντελέστηκε τους δύο αιώνες σχεδόν που μεσολάβησαν από την ίδρυση του κράτους μας και τις μεγάλες μας επιτυχίες, εξακολουθεί να ταλανίζεται από προβλήματα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν λυθεί. Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και άλλα αντίστοιχα περιστατικά στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν αποδεικνύουν δομικές παθογένειες στο κράτος.

Αυτές, όμως, δεν δημιουργήθηκαν μόνες τους. Προέκυψαν είτε από άστοχες ενέργειες είτε από παραλείψεις και αδιαφορία ανθρώπων, πρωτίστως των πολιτικών, με τα στενή και την ευρεία έννοια.

Αν ανατρέξει κανείς στο μισό σχεδόν αιώνα που πέρασε από τη μεταπολίτευση και δει τα πράγματα με ειλικρίνεια και τιμιότητα, γίνεται ολοφάνερο ότι οι πολιτικοί, στην τεράστια πλειονότητά τους, έδωσαν όλη την ενέργεια και το ενδιαφέρον τους είτε σε μεγάλες ιδεολογίες είτε σε μικροκομματικές διευθετήσεις και ρουσφέτια.

Η ελληνική πολιτική τάξη κινήθηκε ανάμεσα σε δύο άκρα: της μικροπολιτικής, με τον περιορισμένο ορίζοντα και την εθελοτυφλία, και την μεγαλοπολιτική, με ορίζοντα την ουτοπία, χωρίς καμιά γείωση στην πραγματικότητα. Έλλειψε και λείπει η πολιτική, στην ουσία της. Και όταν λέω πολιτική εννοώ την επίλυση κοινωνικών και εθνικών προβλημάτων, με γνώμονα το κοινό αγαθό, τη στερέωση και την προοπτική της Πατρίδας και των ανθρώπων.

Μια πολιτική με τεχνογνωσία, γνώση των δεδομένων, πραγματισμό, υπευθυνότητα, σεβασμό, ανθρωπισμό. Γιατί η πολιτική δεν είναι τίποτα περισσότερο από επίλυση προβλημάτων και δημιουργία προοπτικής για τις νέες γενιές. Η ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη μας έδειξε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με ξεπερασμένες αντιλήψεις και πρακτικές, με νοοτροπίες και συμπεριφορές 19ου αιώνα, με μικροκομματισμούς που διαιωνίζουν τη μιζέρια και βασανίζουν τους πολλούς για χάρη ελάχιστων.

Από το 2018, όταν δημοσίευσα το βιβλίο μου, στο οποίο παρουσίασα την πολιτική μου αντίληψη, πρόταξα μια λέξη, η οποία αποτελεί την πολιτική μου πυξίδα: ΑΛΛΙΩΣ. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τον τρόπο που πορευόμαστε.

Δεν είναι μόνο αδιέξοδο, αλλά, όπως αποδείχθηκε, επικίνδυνο και ζημιογόνο.

Επιβάλλεται να βάλουμε τελεία και παύλα στη μικρόνοια, την οφθαλμοσκόπηση, τον μικροκομματισμό και κάθε παρωχημένη πολιτική πρακτική.

Είναι απαίτηση της Ιστορίας και της κοινωνίας των πολιτών να γυρίσουμε σελίδα και να ξεκινήσουμε να γράφουμε ένα νέο κεφάλαιο στην πορεία της Ελλάδας, αλλά και της Φθιώτιδας. Γιατί αν εμείς, ο καθένας από εμάς, στον τόπο του, στην κοινωνία του, στους ανθρώπους του, δεν γίνει η αλλαγή που θέλουμε και χρειαζόμαστε, θα συνεχίσουμε την πορεία προς το βυθό. Από εδώ και εμπρός, επιβάλλεται αλλιώς: στα πάντα. Η Φθιώτιδα είναι ένα διαφωτιστικό παράδειγμα του γιατί η αλλαγή είναι επιβεβλημένη και αδήριτη ανάγκη.

Στο βιβλίο μου, «Τέσσερα βήματα για την πολιτική αλλιώς», το 2018, είχα αφιερώσει το δεύτερο κεφάλαιο στο δημογραφικό πρόβλημα.

Εκεί υποστήριζα ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη όχι με ένα πρόβλημα, αλλά με μια κρίση σοβαρότερη από την οικονομική: τη δημογραφική.

Τα στοιχεία που ήλθαν στο φως από την τελευταία απογραφή καταδεικνύουν ότι στην Φθιώτιδα τελικά δεν αντιμετωπίζουμε απλά δημογραφικό πρόβλημα, αλλά δημογραφική κρίση. Ειδικότερα, η μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα άγγιξε το 3,5%, ενώ στην περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 12,94%. Ο Δήμος Λαμιέων μειώθηκε σε πληθυσμό κατά 8.843 κατοίκους, ενώ μείωση εμφάνισαν και όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι.

Όπως έχει επισημάνει ο Αριστοτέλης, ακόμα και το πιο ισχυρό κράτος μπορεί να χαθεί από την ολιγανθρωπία. Και αν για το σύνολο της Ελλάδας η κατάσταση είναι ανησυχητική, για την Φθιώτιδα είναι απελπιστική. Και είναι απελπιστική γιατί σε αυτήν σημειώνεται η τέταρτη μεγαλύτερη μείωση στην Ελλάδα πίσω από τα Γρεβενά (16,15%), τις Σέρρες (14,3%) και την Ευρυτανία (13%). Στη Φθιώτιδα καταγράφεται μείωση πληθυσμού κατά 9.4% πάνω από τον εθνικό μέσο όρο και 5,2% πάνω από το μέσο όρο της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Παράλληλα, συντελείται και μια δομική κοινωνική μεταβολή.

Ο πληθυσμός της Φθιώτιδας γηράσκει ραγδαία. Το ποσοστό των νεότερων και δυναμικών ηλικιών βαίνει και αυτό συνεχώς μειούμενο, γεγονός με τραγικές συνέπειες για την οικονομική και ευρύτερη πορεία της κοινωνίας μας. Η Φθιώτιδα φθίνει και γερνάει. Και δεν δικαιούται κανείς να κλείνει τα μάτια ή να στρουθοκαμηλίζει. Διαφορετικά, η Φθιώτιδα, έτσι όπως την γνωρίσαμε τουλάχιστον όσοι πήγαμε σχολείο στη Λαμία μέχρι και τη δεκαετία του 2000, θα είναι μια ανάμνηση.

Η απόκλιση από το μέσο όρο της χώρας είναι απόδειξη του ότι εμείς δεν κάναμε κάτι καλά. Δεν μιλάμε για ένα νομό που είναι απομονωμένος σε κάποια γωνιά της ελληνικής επικράτειας, αποκομμένος από εθνικά οδικά δίκτυα, μακριά από τη θάλασσα, χωρίς πρόσβαση σε επαρκείς υποδομές ύδρευσης, διαχείρισης απορριμμάτων, υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας ή κάποια βασική υστέρηση που θα μπορούσε να αποτελέσει αντικειμενική δικαιολογία για το να μην επιλέξει κανείς να ζει στη Φθιώτιδα.

Αντίθετα, η Φθιώτιδα βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδος, την διατρέχει οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, διαθέτει άρτιες υποδομές και πλουτοπαραγωγικές πηγές, και η πρωτεύουσα της, η Λαμία, είναι πρωτεύουσα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Τα δεδομένα αυτά καθιστούν την απογοήτευση ακόμη μεγαλύτερη.

Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και χρήσιμοι στον τόπο μας, χρειάζεται να μην κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας όσον αφορά τις αιτίες που μας οδήγησαν στο δύσκολο παρόν και το ακόμα δυσκολότερο άμεσο μέλλον. Η αλήθεια σώζει και χωρίς αυτήν δεν θα πάμε ούτε ένα βήμα μπροστά. Αρχικά, η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει από όσους και όσες είχαν πολιτικές θέσεις, τόσο στην αυτοδιοίκηση όσο και στην κεντρική πολιτική σκηνή στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη απογραφή έως και σήμερα.

Να αξιολογήσουμε τη διαδρομή, με έμφαση στις ευκαιρίες που χάσαμε, τις δυνατότητες που σπαταλήσαμε σε μικροδιαχείριση και ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις, οι οποίες μπορεί να εξασφάλιζαν την επανεκλογή κάποιων, αλλά δεν άθροιζαν για τον τόπο προοπτικές ανάπτυξης.

Να δούμε σε βάθος πόσο επηρέασαν την δημογραφική μας κρίση οι εγκαταλελειμμένες υποδομές μας (ιαματικά, ΠΕΛ κ.ά.), η περιορισμένη ως μηδενική αξιοποίηση ιστορικών μνημείων και τοποσήμων (Θερμοπύλες – Αλαμάνα- Γοργοπόταμος), η αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων και ανανέωσης του επιχειρηματικού προφίλ της τοπικής αγοράς, η πλήρης απουσία συστήματος καινοτομίας, οικονομίας της γνώσης ή επαγγελματικών δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να προσφέρουν υψηλούς μισθούς και να προσελκύσουν ανθρώπους με προσόντα και ακτινοβολία, η ανεπαρκής παραγωγή πολιτισμού, η παντελής απουσία μιας ουσιαστικής πολιτικής ζύμωσης για τοπικά ζητήματα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες ιδέες.

Η δημογραφική κρίση είναι συνισταμένη, θεωρώ, όλων των παραπάνω. Περιφερειάρχες, δήμαρχοι, βουλευτές, υπουργοί, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, επικεφαλής επιστημονικών και επαγγελματικών σωματείων οφείλουμε να αναλογιστούμε –ατομικά και συλλογικά- αν οι προτεραιότητες που είχαμε βάλει ήταν τελικά ικανές να βοηθήσουν την Φθιώτιδα, τον τόπο και τους ανθρώπους του. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν ήταν. Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί από τα γεγονότα και τους αριθμούς.

Η αυτοκριτική είναι η αρχή προσέγγισης του προβλήματος. Χρειάζεται να χαρτογραφήσουμε την κατάσταση, τόσο σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία όσο και με νομούς με παρόμοιο προφίλ στην Ελλάδα. Να εξηγήσουμε γιατί οι άνθρωποι, ειδικά οι πλέον δυναμικές ηλικίες, δεν επιλέγουν την Φθιώτιδα. Εκείνο που προέχει είναι μια πανστρατιά, ώστε να αναστρέψουμε την κατάσταση και να βάλουμε την Φθιώτιδα σε αναπτυξιακή τροχιά, σπάζοντας τον κύκλο της εσωστρέφειας και της φθοράς. Όλες μας τις δράσεις να τις κατευθύνουμε στον κοινό σκοπό και όχι σε μικροσυμφέροντα, τα οποία έφεραν το νομό μας σε αυτή τη δυσχερή θέση.

Με μια ομάδα συνεργατών μου έχουμε ήδη ξεκινήσει επαφές με ειδικούς για τη χαρτογράφηση της δημογραφικής κρίσης στην Φθιώτιδα και τη συγκρότηση μετώπου αναστροφής της μέσω άρτιου σχεδιασμού και κοινωνικής κινητοποίησης.

Ο Πρωθυπουργός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει μιλήσει επανειλημμένως για τη δημογραφική κρίση και έχει ήδη εξαγγείλει και εισαγάγει μια σειρά από πολιτικές και πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν σκοπό την αναστροφή της κατάστασης. Πολιτικές για τη στέγαση των νέων, για την ενίσχυση της γεννητικότητας, για τη διευκόλυνση των γονέων με μικρά παιδιά, για την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, για επενδύσεις που θα φέρουν δουλειές σε νέους και πολλά άλλα. Σε μια εποχή που κυριολεκτικά, σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, βρέχει μέτρα για την αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης, στην Φθιώτιδα οφείλουμε να κλείσουμε και να αφήσουμε στην άκρη επιτέλους τις ομπρέλες που επιμένουν να κρατούν ανοικτές ορισμένοι, διώχνοντας ευκαιρίες και στερώντας δυνατότητες από τους συμπατριώτες μας, επειδή θέλουν οι ίδιοι να έχουν τον έλεγχο και να έχουν την μπαγκέτα στο χέρι για το ποιος θα ωφεληθεί και ποιος όχι.

Η Φθιώτιδα είναι το κοινό μας σπίτι. Δεν είναι φέουδο κανενός. Μας την κληροδότησαν οι προγονοί μας και έχουμε χρέος να την παραδώσουμε στη νέα γενιά μεγαλύτερη και ισχυρότερη. Ας βάλουμε στην άκρη όσα μας χώρισαν και μας χωρίζουν, ας αφήσουμε οριστικά πίσω μας τον παραγοντισμό και τις μικρότητες. Ειδάλλως, η Ιστορία θα μας κρίνει πολύ αυστηρά. Οι λογικές και οι πρακτικές του χθες εξέπνευσαν, κατέρρευσαν με πάταγο και θρήνο. Βάζουμε τελεία και προχωράμε εμπρός. Προχωράμε ΑΛΛΙΩΣ, σε κάθε τομέα και χώρο. Για τον τόπο και τους ανθρώπους, χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Μπορούν οι Θερμοπύλες να γίνουν Παγκόσμιο «χωριό» του ΟΗΕ;

Η πρόταση που κατέθεσε στο «1ο Thermopylae Forum», ο Γιώργος Κοτρωνιάς.

Το όραμά του του για τη δημιουργία Αμφικτυονικού χωριού, στην ευρύτερη περιοχή σε μια έκταση 1.000 στρεμμάτων, που θα χρησιμοποιήσουν οι 193 χώρες του ΟΗΕ, μοιράστηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας Γιώργος Κοτρωνιάς, μιλώντας στο «1ο Thermopylae Forum».

Δείτε το βίντεο:

ΠΗΓΗ LAMIA REPORT

1 2