Βασιλική Λάζου

Πανεπιστημιακός – δημοσιογράφος.

Διδάσκει θέματα νεότερης και σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Πολιτική Ιστορία». Είναι επιμελήτρια έκδοσης στο μηνιαίο Hot Doc History του Κυριακάτικου Documento. Είναι συγγραφέας των βιβλίων, «Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λαμία» (2016) και «Γυναίκα και Επανάσταση 1821» (2021).

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία. Σπούδασε στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Essex στη Μεγάλη Βρετανία και το 2010 ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Το 2011-2014 ήταν μεταδιδακτορική υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας όπου εργάστηκε για το σχεδιασμό του Μουσείου της Πόλης του Βόλου.

Είναι πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Συγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» και γενική γραμματέας του Σωματείου «Φίλοι Αρχείου Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ)»  Είναι ομιλήτρια σε δεκάδες επιστημονικά και εκπαιδευτικά συνέδρια και εκδηλώσεις αναπτύσσοντας θέματα για την ιστορία της Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου, τους συνδικαλιστικούς και πολιτικούς αγώνες του χθες και του σήμερα καθώς και τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία. Αρθρογραφεί συστηματικά σε εφημερίδες και περιοδικά για θέματα ιστορικού και πολιτικού ενδιαφέροντος.