Νίκος Ορφανός

Τομεάρχης Πολιτισμού, ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Καλλιτεχνικός Διευθυντής, ΔHΠΕΘΕ ΡΟΥΜΕΛΗΣ.

Μεγάλωσε στο Ρέντη και κατάγεται από το Χουδέτσι Ηρακλείου και από τον άγιο Δημήτριο Ευρυτανίας και τη Λαμία.

Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Αθηνών και την Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης Θεάτρου Τέχνης-Καρόλου Κουν. Εργάζεται ως ηθοποιός στο θέατρο, την τηλεόραση & τον κινηματογράφο από το 1989. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις σε γυμνάσια, έχει διατελέσει επί διετία επιμορφωτής θεάτρου σε θεραπευτική κοινότητα και αυτόν τον καιρό ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στην Πολιτιστική Διαχείριση στο ΕΑΠ. Έχει σκηνοθετήσει και μεταφράσει έργα της νεοελληνικής και αγγλόφωνης δραματουργίας.

Είναι ιδρυτής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Storyplay, η οποία σχεδιάζει πολυήμερα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά και εφήβους, καθώς και πρωτότυπες εταιρικές εκδηλώσεις. Από το 2017 η Storyplay έχει συνεργαστεί αποκλειστικά με ιδιωτικές εταιρείες υλοποιώντας δράσεις για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί μικρού βεληνεκούς θεατρικές παραγωγές.

Είναι ιδρυτικό μέλος του σωματείου Διάζωμα, έχει αρθρογραφήσει σε site και έχει υπηρετήσει ως βουλευτής για 7 μήνες με το κόμμα Ποτάμι την Περιφέρεια της Β Πειραιά το 2015. Από το 2021 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης με έδρα τη Λαμία.

Το Νοέμβριο του 2022 ανέλαβε για δεύτερη φορά τον Τομέα Πολιτισμού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής, ως Γραμματέας, θέση που κατείχε για μερικούς μήνες και το 2020.

Είναι παντρεμένος με την επικοινωνιολόγο Αντιγόνη Παφίλη και έχει έναν γιο.